Correct behangen voor beginners – zo doe je dat.

Behangen is een geweldige manier om je interieur te transformeren en een nieuwe uitstraling te geven. Of je nu een kamer wilt opfrissen of je hele huis een make-over wilt geven, behangen kan een verschil maken. In deze beginnersgids leer je stap voor stap hoe je op de juiste manier kunt behangen voor een professioneel resultaat. Van het voorbereiden van de muren tot het kiezen van het perfecte behang en het uitvoeren van de juiste technieken, ontdek alles wat je moet weten om succesvol te behangen.

Behangen kan intimiderend lijken, vooral voor beginners. Maar met de juiste instructies en tips wordt het een stuk eenvoudiger. Of je nu behangt in een slaapkamer, woonkamer, keuken of badkamer, deze handleiding is speciaal voor jou gemaakt. Leer hoe je behang kunt meten en snijden, hoe je behanglijm aanbrengt, hoe je behang op de muur plaatst en nog veel meer. Na het volgen van deze gids ben je goed voorbereid om je behangavontuur te beginnen en prachtige resultaten te bereiken.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Behangen is een geweldige manier om je interieur nieuw leven in te blazen.
 • Volg de juiste stappen en technieken om een professioneel resultaat te behalen.
 • Kies het juiste behang dat past bij je interieurstijl en smaak.
 • Meet en snijd het behang nauwkeurig voor naadloze patronen.
 • Gebruik het juiste gereedschap en de juiste lijm voor het gewenste behangtype.

Dus waar wacht je nog op? Lees verder en ontdek hoe je kunt beginnen met behangen!

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Behangen is een geweldige manier om je interieur nieuw leven in te blazen.
 • Volg de juiste stappen en technieken om een professioneel resultaat te behalen.
 • Kies het juiste behang dat past bij je interieurstijl en smaak.
 • Meet en snijd het behang nauwkeurig voor naadloze patronen.
 • Gebruik het juiste gereedschap en de juiste lijm voor het gewenste behangtype.

De kunst van het behangen ontmaskerd

Behangen kan misschien intimiderend lijken, vooral voor beginners, maar het is eigenlijk een kunst die met de juiste technieken en tips gemakkelijk te leren is. In dit gedeelte worden de geheimen van het behangen onthuld, inclusief professionele technieken en handige tips en trucs om het behangen soepel en efficiënt te laten verlopen.

Behangen is niet zomaar een eenvoudige klus. Het vereist kennis van verschillende behangen technieken en het toepassen van behangen tips en trucs om tot een prachtig resultaat te komen. Of je nu wilt leren behangen voor een make-over van je interieur of gewoon een klein kamertje wilt opfrissen, dit gedeelte biedt waardevolle inzichten om je te helpen bij het behangen als een professional.

Wat maakt behangen tot een kunstvorm? Het gaat niet alleen om het plakken van behang op de muren, maar ook om het creëren van perfecte naden, het vermijden van luchtbellen en het uitlijnen van behangpatronen. Met de juiste technieken en strategieën kun je de kunst van het behangen beheersen en je muren transformeren tot ware kunstwerken.

Behangen is een ambacht dat door de jaren heen is geperfectioneerd. Professionals hebben ontdekt welke technieken het beste werken voor verschillende behangtypes en hebben handige tips en trucs ontwikkeld om de klus gemakkelijker te maken. In dit gedeelte delen we enkele van deze waardevolle inzichten, zodat je kunt profiteren van de uitgebreide ervaring en expertise van behangexperts.

Bovendien gaan we dieper in op behangen technieken, zoals het aanbrengen van behanglijm, het uitlijnen van behangpatronen en het glad strijken van behang. We zullen je laten zien hoe je deze technieken op de juiste manier kunt toepassen voor een naadloos en professioneel resultaat.

Met behang tips en trucs kun je ook veelvoorkomende behangen uitdagingen overwinnen, zoals het voorkomen en corrigeren van luchtbellen, het snijden van behang op de juiste manier en het omgaan met lastige hoeken. Deze praktische adviezen helpen je om de klus efficiënt en zonder frustraties te klaren.

Om je een visuele referentie te geven, bekijk de onderstaande afbeelding:

Muren voorbereiden voor een strak resultaat

Voordat je begint met behangen, is het essentieel om de muren goed voor te bereiden voor een strak resultaat. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat het behang goed hecht en zorgt voor een professionele afwerking.

De eerste stap is om de muur te inspecteren op eventuele schade of oneffenheden. Controleer op scheuren, gaten of losse stukken pleisterwerk. Indien nodig, voer reparaties uit om de muur in goede staat te brengen. Gebruik vulmiddel om gaten op te vullen en plamuur om scheuren te repareren. Zorg ervoor dat de reparaties volledig droog zijn voordat je begint met behangen.

Veiligheid is ook belangrijk tijdens het behangen. Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte om de dampen van de behanglijm te verminderen. Gebruik indien nodig een masker en beschermende kleding om jezelf te beschermen tegen giftige stoffen.

Een schone en egale ondergrond is cruciaal voor het behangen. Verwijder eventuele stof, vuil of vlekken van de muur voordat je aan de slag gaat. Gebruik een vochtige doek of een speciale muurreiniger om de muur grondig schoon te maken. Zorg ervoor dat de muur volledig droog is voordat je het behang aanbrengt. Een schone ondergrond zorgt voor een betere hechting en voorkomt dat stofdeeltjes onder het behang terechtkomen.

Door de muren goed voor te bereiden, creëer je de ideale basis voor een strak resultaat. Neem de tijd om de muur te inspecteren, eventuele reparaties uit te voeren, de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen en een schone ondergrond te creëren. Met deze voorbereiding ben je klaar om aan de slag te gaan met behangen en een prachtig resultaat te behalen.

Het kiezen van het perfecte behang

Het kiezen van het juiste behang is een belangrijke stap in het behangproces en kan een grote impact hebben op het eindresultaat van je interieur. Hier volgen enkele handige tips om het perfecte behang te kiezen dat past bij jouw interieurstijl en persoonlijke smaak.

“Het behang dat je kiest, creëert de sfeer en het karakter van de ruimte.”

Tip 1: Kies behangdesigns die passen bij je interieurstijl

Het behangdesign moet naadloos aansluiten bij de bestaande inrichting en de gewenste sfeer van de ruimte. Denk goed na over de kleuren, patronen en stijlen die je wilt gebruiken om de gewenste uitstraling te bereiken. Bijvoorbeeld, als je een moderne en minimalistische inrichting hebt, kies dan voor strakke lijnen en effen kleuren. Voor een speelse en levendige sfeer kun je juist kiezen voor opvallende prints en kleurrijke patronen.

Tip 2: Let op de materiaalkeuze van het behang

Het materiaal van het behang kan invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Kies een materiaal dat past bij de omgeving waarin het behang wordt geplaatst. Bijvoorbeeld, vinylbehang is zeer duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het ideaal is voor drukbezochte ruimtes zoals de hal of de keuken. Aan de andere kant is papierbehang vaak een goede keuze voor slaapkamers omdat het een warme en gezellige uitstraling heeft.

Tip 3: Ontdek de laatste behangtrends

Behangtrends veranderen voortdurend en het is altijd leuk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Of je nu op zoek bent naar klassieke patronen, natuurlijke texturen of gewaagde grafische prints, het is handig om te weten wat momenteel populair is. Zo kun je een eigentijdse en trendy look creëren in je interieur.

Benieuwd naar voorbeelden van verschillende behangdesigns? Bekijk de afbeelding hieronder voor inspiratie:

Met deze tips kun je het perfecte behang selecteren en een persoonlijke touch aan je interieur geven. Blijf op de hoogte van de laatste behangtrends en durf creatief te zijn in je keuzes. Het behang dat je kiest, bepaalt immers de sfeer en het karakter van de ruimte.

Accuraat meten en snijden voor naadloze patronen

Het nauwkeurig meten en snijden van het behang is van cruciaal belang om naadloze patronen te creëren en een professioneel resultaat te behalen. Door de juiste meettechnieken toe te passen en zorgvuldig te snijden, kun je ervoor zorgen dat het behang perfect op elkaar aansluit en er geen zichtbare naden zijn.

Een van de eerste stappen bij het behangen is het meten van de muur en het behang. Gebruik een meetlint om de hoogte en breedte van de muur te meten en voeg daarbij een beetje extra toe om rekening te houden met eventuele fouten of verspilling.

Het meten van behang kan een uitdagende taak zijn, vooral als je te maken hebt met behangpatronen. Zorg ervoor dat je de instructies op het behangpatroon zorgvuldig volgt om de herhaling te bepalen. Meet de benodigde lengte van het behang en voeg ook hier wat extra toe om rekening te houden met eventuele verspilling.

Zodra je de juiste maat hebt gemeten, is het tijd om het behang nauwkeurig te snijden. Gebruik hiervoor een scherp behangmes en een rechte liniaal of snijgids. Plaats de liniaal langs de gewenste snijlijn en snijd het behang voorzichtig door, met een vloeiende beweging en zonder te veel druk uit te oefenen.

Het is belangrijk om tijdens het snijden van het behang nauwkeurig te werken en te zorgen dat de snijlijnen goed op elkaar aansluiten. Een kleine afwijking kan al resulteren in zichtbare naden in het behangpatroon.

Door behang zorgvuldig te meten en precies te snijden, kun je naadloze patronen creëren en een professioneel resultaat behalen. Neem de tijd om de metingen en het snijden nauwkeurig uit te voeren en wees geduldig. Het resultaat zal het waard zijn!

De technieken voor het aanbrengen van behang

Het correct aanbrengen van behang vereist bepaalde technieken en vaardigheden. In dit gedeelte behandelen we de verschillende technieken die worden gebruikt bij het behangen, inclusief het aanbrengen van behanglijm, het plaatsen en uitlijnen van het behang voor een perfect resultaat.

Als eerste stap bij het aanbrengen van behang is het belangrijk om de juiste behanglijm aan te brengen. Zorg ervoor dat je de juiste lijm kiest voor het type behang dat je gebruikt, zoals papierbehang, vliesbehang of vinylbehang. Volg de instructies op de verpakking van de behanglijm nauwkeurig om ervoor te zorgen dat de lijm gelijkmatig wordt aangebracht en het behang stevig aan de muur hecht.

Nadat de behanglijm is aangebracht, is het tijd om het behang te plaatsen. Begin met het uitvouwen van het behang en zorg ervoor dat het voldoende overlapt om eventuele knip- of snijfouten te voorkomen. Plaats het behang tegen de muur en werk van boven naar beneden, gebruik een behangborstel of zachte doek om luchtbellen glad te strijken en ervoor te zorgen dat het behang goed hecht.

Het uitlijnen van het behang is essentieel voor een naadloze afwerking. Zorg ervoor dat de patronen en designs op aangrenzende banen perfect op elkaar aansluiten. Gebruik een liniaal of waterpas om het behang recht te houden en controleer regelmatig of het behang goed is uitgelijnd. Eventuele correcties kunnen worden gemaakt met behulp van een scherp mesje om het behang bij te snijden of te verschuiven.

Om een professioneel resultaat te bereiken, is het belangrijk om geduldig en nauwkeurig te werken. Neem de tijd om de behangtechnieken stap voor stap te volgen en zorg ervoor dat het behang glad en strak op de muur zit. Met de juiste technieken voor het aanbrengen van behang kun je een prachtig resultaat behalen dat je interieur transformeert.

Omgang met patronen en prints

Het omgaan met behangpatronen en prints kan een uitdaging zijn bij het behangen. Het synchroniseren van de patronen is essentieel voor een harmonieus resultaat. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het behangen van patronen en prints:

 1. Zorg voor voldoende behangmateriaal om de patronen correct uit te lijnen. Meet en snijd het behang zorgvuldig, rekening houdend met de herhaling van het patroon.
 2. Begin met behangen in het midden van de muur en werk naar buiten toe. Dit helpt bij het behouden van de juiste symmetrie en balans in het patroon.
 3. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat het behang recht wordt aangebracht. Dit is vooral belangrijk bij het behangen van strepen of andere lineaire patronen.
 4. Vermijd overlappende naden bij het behangen van patronen. Zorg ervoor dat de naden strak tegen elkaar aan liggen voor een naadloze afwerking.
 5. Bij het behangen van lastige hoeken of rondingen in de muur, knip het behang in kleine stukjes zodat het gemakkelijker te beheren is. Werk voorzichtig en nauwkeurig om een vloeiend patroon te behouden.

Met deze tips kun je succesvol omgaan met behangpatronen en prints en een prachtig resultaat behalen in elke ruimte. Nu je de basisprincipes van behangen onder de knie hebt, ben je klaar om je interieur te transformeren met creatieve behangontwerpen.

behangpatronen

Onmisbaar gereedschap voor de behanger

Om succesvol te behangen, heb je het juiste gereedschap nodig. Hieronder staan enkele essentiële gereedschappen en benodigdheden die elke behanger zou moeten hebben:

1. Behangborstels: Deze borstels zijn speciaal ontworpen om behang glad te strijken en eventuele luchtbellen te verwijderen. Ze zorgen voor een professionele afwerking van het behang.

2. Behanglijmrollers: Behanglijmrollers zijn handig bij het gelijkmatig aanbrengen van behanglijm op de achterkant van het behang. Hiermee voorkom je klonten en zorg je voor een goede hechting.

3. Plamuurmessen: Plamuurmessen zijn nuttig bij het gladstrijken van het behang en het verwijderen van overtollige lijm. Ze helpen ook bij het afsnijden van behang op de juiste lengte.

4. Waterpas: Een waterpas is essentieel om ervoor te zorgen dat het behang recht wordt aangebracht. Dit voorkomt scheve lijnen en zorgt voor een nette afwerking.

5. Stanleymes: Een scherp stanleymes is handig bij het snijden van het behang op de juiste maat en bij het uitsnijden van bijvoorbeeld stopcontacten en ramen.

6. Schietlood: Een schietlood helpt bij het bepalen van de loodrechte lijnen, vooral belangrijk bij het behangen van hoge muren of trappenhuizen. Dit zorgt voor een nauwkeurige plaatsing van het behang.

7. Behangtafel: Een behangtafel is een handig hulpmiddel voor het uitrollen en knippen van behang. Het zorgt voor een goede werkhoogte en voorkomt dat het behang beschadigd raakt.

8. Behangschaar: Een scherpe behangschaar is onmisbaar bij het nauwkeurig knippen van behang, vooral bij het snijden van hoeken en rondingen.

Verschillende soorten lijm voor verschillende behangtypes

Om het beste resultaat te behalen bij het behangen, is het belangrijk om de juiste lijm te gebruiken voor het specifieke type behang. Er zijn verschillende soorten lijm beschikbaar voor verschillende behangtypes, zoals:

 • Vliesbehanglijm: Speciaal ontworpen voor vliesbehang, dat steeds populairder wordt vanwege de gemakkelijke toepassing en verwijdering. Deze lijm heeft een goede hechting en zorgt voor een strak resultaat.
 • Papierbehanglijm: Geschikt voor traditioneel papierbehang. Deze lijm heeft een goede kleefkracht en zorgt ervoor dat het behang stevig aan de muur hecht.
 • Vinylbehanglijm: Voor vinylbehang is een speciale lijm vereist vanwege de waterbestendige eigenschappen van dit type behang. Deze lijm zorgt voor een sterke hechting, zelfs in vochtige omstandigheden.

Als je behangt met vliesbehang, zorg er dan voor dat je vliesbehanglijm gebruikt voor de beste resultaten. Als je gebruik maakt van andere behangtypes, zoals papierbehang of vinylbehang, kies dan de juiste lijm op basis van het materiaal en de eigenschappen van het behang. Raadpleeg altijd de instructies op de verpakking van de lijm voor het juiste gebruik.

Het is belangrijk om de lijm gelijkmatig en voldoende aan te brengen op de muur of het behang, afhankelijk van het type behang en de instructies van de fabrikant. Dit zorgt voor een optimale hechting en voorkomt dat het behang loslaat. Zorg er ook voor dat je de lijm laat drogen volgens de aanbevolen droogtijd voordat je verder gaat met behangen.

Met de juiste lijm en de juiste toepassing ben je op weg naar een succesvol behangproject!

Uitdagingen tijdens het behangen aanpakken

Tijdens het behangen kunnen er verschillende uitdagingen ontstaan die het behangproces kunnen verstoren. Het is belangrijk om deze uitdagingen aan te pakken om een glad en strak resultaat te bereiken. Twee veelvoorkomende problemen zijn het ontstaan van luchtbellen en vouwen in het behang. Gelukkig zijn er diverse tips en technieken om deze behangproblemen op te lossen.

Om luchtbellen in het behang te voorkomen, is het belangrijk om de behanglijm geleidelijk aan te brengen en het behang goed glad te strijken met een behangborstel of een rakel. Begin in het midden van het behang en werk naar buiten toe, zodat luchtbellen naar de randen worden geduwd en kunnen worden verwijderd. Mocht er toch nog een luchtbel ontstaan, maak dan voorzichtig een kleine snee in het behang en druk de lucht eruit met een rakel.

Vouwen in het behang kunnen ontstaan tijdens het aanbrengen of doordat het behang niet goed is opgevouwen of opgerold. Om vouwen te voorkomen, is het belangrijk om het behang vooraf goed uit te rollen en te controleren op eventuele vouwen of kreukels. Indien er toch vouwen in het behang zitten, is het mogelijk om voorzichtig met een warme strijkbout over het behang te strijken, met een dunne doek tussen het behang en de strijkbout om het behang te beschermen.

luchtbellen behang

Het oplossen van behangproblemen vergt geduld en precisie, maar met de juiste technieken en tips kunnen luchtbellen en vouwen effectief worden aangepakt. Door deze behangen uitdagingen te overwinnen, kun je een strak en professioneel resultaat behalen en je interieur transformeren met prachtig behang.

De finishing touch voor een professionele look

De afwerking van het behang is essentieel om een professionele look te creëren. Het zijn de kleine details die het verschil maken en zorgen voor een perfecte afwerking. Hier zijn enkele tips om het behang af te werken en dat professionele resultaat te bereiken.

 1. Aandrukken van luchtbellen: Na het aanbrengen van het behang kunnen er luchtbellen ontstaan. Gebruik een behangborstel of een zachte doek om de luchtbellen glad te strijken. Begin vanuit het midden en werk naar de randen toe om het behang gelijkmatig aan te drukken.
 2. Afsnijden van overtollig behang: Nadat het behang is aangebracht, trim je de overtollige randen. Gebruik een scherp mes of een behangschaar om nauwkeurig langs de randen te snijden. Let op dat je niet te veel afsnijdt, maar zorg ervoor dat de randen netjes en strak zijn.
 3. Controleren van de randen en naden: Loop het behang zorgvuldig na om ervoor te zorgen dat de randen en naden goed zijn afgewerkt. Let op eventuele losse stukken behang en gebruik behanglijm om ze goed vast te zetten. Controleer ook of de behangranden mooi op elkaar aansluiten voor een naadloze uitstraling.

Met deze tips en aandacht voor detail zal je behang er professioneel uitzien en een prachtige aanvulling vormen op je interieur. Neem de tijd om de afwerking te perfectioneren en geniet van het eindresultaat.

Onderhoud en reiniging van behangen muren

Nadat het behang is aangebracht, is het belangrijk om de behangen muren goed te onderhouden en schoon te maken om ze in optimale staat te houden. Regelmatig onderhoud en reiniging kunnen de levensduur van het behang verlengen en ervoor zorgen dat het er altijd fris en verzorgd uitziet. Hier volgen enkele tips voor het onderhouden en reinigen van behangen muren:

 1. Stof regelmatig af: Gebruik een zachte borstel of een stofdoek om het stof van het behang te verwijderen. Stof kan zich na verloop van tijd ophopen en het uiterlijk van het behang aantasten.
 2. Voorkom vlekken: Als er vlekken op het behang verschijnen, probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik een zachte doek of spons om de vlek voorzichtig weg te vegen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het behang kunnen beschadigen.
 3. Repareer beschadigingen: Als er kleine scheurtjes of beschadigingen in het behang optreden, repareer deze dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen. Gebruik behanglijm om het beschadigde gebied opnieuw vast te zetten.
 4. Vermijd vocht: Behangen muren zijn gevoeliger voor vocht dan onbehandelde muren. Vermijd het plaatsen van behang in vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken, tenzij het speciaal ontworpen is voor deze omgevingen. Als er vochtproblemen optreden, zoals schimmelvorming, pak deze dan onmiddellijk aan om verdere schade aan het behang te voorkomen.

Door regelmatig onderhoud en zorgvuldige reiniging kunnen behangen muren er jarenlang mooi uitzien. Volg deze tips om het behang in optimale conditie te houden en te genieten van een prachtig interieur.

Conclusie

Het behangen voor beginners kan in het begin misschien overweldigend lijken, maar met de juiste kennis en vaardigheden kan iedereen een prachtig resultaat behalen. De belangrijkste punten om te onthouden zijn:

1. Een goede voorbereiding is essentieel voor een strak resultaat. Inspecteer de muren, voer eventuele reparaties uit en zorg voor een schone ondergrond voordat je begint met behangen.

2. Het kiezen van het juiste behang is van groot belang. Denk na over je interieurstijl en persoonlijke smaak bij het selecteren van behangdesigns en zorg ervoor dat je het juiste materiaal kiest voor het gewenste resultaat.

3. Het meten en snijden van het behang is een cruciale stap om naadloze patronen en perfect aansluitende stukken te creëren. Wees nauwkeurig bij het meten en maak gebruik van de juiste technieken bij het snijden.

4. Gebruik de juiste technieken bij het aanbrengen van behang, inclusief het correct aanbrengen van behanglijm en het uitlijnen van het behang. Zorg ervoor dat je geduldig en nauwkeurig werkt voor een professioneel resultaat.

Met deze beginnersgids beschik je over alle nodige kennis en vaardigheden om zelfverzekerd aan de slag te gaan met behangen. Volg de stappen, gebruik de tips en geniet van het transformeren van je interieur met behang. Veel succes!