architecture on site

D
Nederlandse ambassade Berlijn [Koolhaas]Kalkriese / Varusschlacht [Gigon Guyer]Tetraeder Bottrop, RuhrgebiedSpiegel-Kantine Hamburg [Werner Panton]
Duitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

DUITSLAND heeft sinds de val van de muur een veelbetekenende verandering doorgemaakt. Met Berlijn heeft het land één van de meest dynamische Europese metropolen van de laatste jaren binnen zijn grenzen. De nieuwe hoofdstad kan worden gezien als het culturele en architectonische kristallisatiepunt van het eenwordingsproces, waardoor een unieke stedelijke situatie werd geschapen. Het vacuüm van de voormalige grens is inmiddels gevuld met nieuwe centrum-functies, en hele stadsdelen hebben een nieuw gezicht gekregen door de (kleinschalige) veranderingen die ze ondergingen.

Ook in andere delen van het land staan stedelijke ontwikkeling, nieuwbouw en herstructurering hoog op de agenda. De grote steden en regio's zijn daarbij het toneel voor de veelzijdigheid van hedendaagse ontwerpbenaderingen op verschillende schaalniveaus. Bijzonder zijn de herstructureringsprocessen in de grote industrieregio's in het Westen van het land, maar ook in het voormalig socialistische Oosten van Duitsland.

Zo hebben de steden in de voormalige DDR, zoals Dresden en Leipzig, een ingrijpende metamorfose ondergaan. De vele architectuurprojecten illustreren hun inmiddels hervonden zelfvertrouwen. In het Noorden van Duitsland bevestigt Hamburg zijn positie als 'tweede stad'. Doordat veel haven-activiteiten wegtrekken uit het centrum komen industrie-locaties vrij voor wonen en diverse commerciële functies. In het Ruhrgebied, één van de grootste industrie-regio's ter wereld, worden oude kolenmijnen en staalfabrieken omgebouwd tot nieuwe landschapsparken, recreatie- en werkgebieden.


Wij nodigen u uit voor een tour door Duitsland: Hamburg - havenstad met ambitieuze projecten aan het water, Berlijn - dynamieke oost-west-symbiose, Het Ruhrgebied - een industrieregio herdefineert zichzelf, Dresden - contrastrijke stadsgezichten, maar ook andere steden.

© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language