architecture on site

D
Palast der Republik, Fernsehturm am AlexPotsdamer Platz BerlinNederlandse Ambassade van Rem KoolhaasShellhaus Berlin


Duitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
> Neue Mitte
> Centrum Oost
> Berlijnse Hoven
> Ambassades
> Herdenking
> Wonen in Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

WONEN IN BERLIJN Typisch voor het Berlijnse wonen zijn de 19e eeuws woningblokken, die vanaf de straat via een reeks achtereenvolgende hoven meestal behoorlijk de diepte ingaan. Daarnaast hebben de jaren twintig van de vorige eeuw hun sporen achtergelaten in vorm van kleurrijke tuinsteden en arbeiderswijken, met lage dichtheden en veel groen. Bruno Taut heeft met zijn "'Hufeisensiedlung" het meest bekende voorbeeld uit deze periode ontworpen.

Na de tweede wereldoorlog, en met de uitvorming van twee politieke systemen in Duitsland, werden verschillende woningbouwconcepten in de praktijk gebracht. In West-Berlijn werd 1957 een grote bouwtentoonstelling (IBA) gehouden en het ontstond het Hansaviertel. Ook uit deze tijd dateert een Unité d´Habitation van Le Corbusier, een nieuwe type woonmachine, de enige van in totaal vijf unités die buiten Frankrijk is gerealiseerd.

In Oost-Berlijn onstonden verschillende woonwijken gebaseerd op prefab-bouwmethodes. De Plattenbau werd zowel toegepast voor representatieve boulevards (Karl-Marx-Allee) als ook voor massa-woningbouw (Marzahn, Hellersdorf), en in de late jaren tachtig was er ook zoiets als een kleinschalige postmoderne variant (Nikolaiviertel). In het kader van de IBA 87 realiseerden een groot aantal bekende architecten binnenstededelijke woningbouwprojecten. Tegenwoordig worden met de Wasserstadt Spandau en de Rummelsburger Bucht nieuwe ambitieuze stadsontwikkelingsprojecten gerealiseerd. En ook in de oude 19e eeuwse kwartieren zijn veel recente en creatieve invullingen met woonfunctie te vinden.


Voor rondleidingen en individueel samengestelde dagprogrammas met een focus op de Berlijnse woningbouw nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen.

© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language