architecture on site

CH
Landschaftspark Duisburg-NordTetraeder BottropGasometer OberhausenZeche Zollverein Essen
Duitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland
>
Graubünden
>
Zürich

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

ZÜRICH In Zürich is onder het thema 'Die durchmischte Stadt' in het recente verleden een hele reeks mooie nieuwe projecten gerealiseerd. Vrijkomende industrieterreinen leveren ruimte voor nieuwe wijken zoals Zürich-West of Neu-Oerlikon. Projecten als Puls 5, Sihlcity en het Hürlimann-areal laten zien hoe wonen, werken, ontspanning en het aantrekken (of vasthouden) van de creatieve klasse in de praktijk kan werken.

Met name de woningbouw-'Genossenschaften' (corporaties waar de huurders ook aandeelhouders zijn) realiseren veelal vernieuwende woonconcepten. Zo is er bij verschillende projecten is geëxperimenteerd met een 'doelgroepenbenadering', wat tot een interessante architectonische uitwerking heeft geleid, zoals Patrick Gmür's ontwerp voor 'JAMES'.

Naast de gebiedsontwikkelingen werken Zwitserse architecten vooral in de bestaande stadsstructuur. Zürich is dan ook rijk aan puntsgewijze interventies die over de hele stad verspreid te vinden zijn. Het stadion Letzigrund (Bétrix & Consolascio Architekten) weet bijvoorbeeld ingenieus gebruik te maken van het materiaal staal, EM2N's woningen aan de Hegianweg daarentegen zijn een pilotproject voor houtconstructie in de appartementenbouw. De Freitag Flagshipstore, een toren opgebouwd uit zeecontainers, is inmiddels een haast on-Zwitsers icoon geworden. Bovendien wordt er, naast de architectuur van het object, veel aandacht besteed aan de 'Zürcher' openbare ruimte, wat zich manifesteert in uiteenlopende stadspleinen en -parken.


Wij organiseren architectuurrondleidingen in Zürich en architectuurreizen op maat naar Zwitserland. Voor verdere informatie en een vrijblijvende prijsopgave nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen.


Architectuur van onder andere Baumann Roserens Architekten, Bétrix & Consolacio Architekten, Santiago Calatrava, Camenzind Evolution, Le Corbusier, Dachtler Partner, EM2N, Andreas Führmann Gabrielle Hächler, Patrick Gmür & Jakob Steib, Theo Hotz, Christian Kerez, Kyncl Gasche Partner, Peter Märkli, Mercel Meili, Markus Peter Architekten, Meier Partner, Metron, Ortner & Ortner, Thomas Schregenberger, spillmann.echsle architekten


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language