architecture on site

NL
Schouwburgplein - West 8kubus-woningen - Piet BlomDe Kiefhoek - OudVan Nelle Fabrik - Brinkmann

Duitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
> Kop van Zuid
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ MalmŲ
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

ROTTERDAM Door de verwoestingen tijdens de tweede wereldoorlog werd Rotterdam een experimenteerveld voor architecten en stedenbouwers. Vanaf de wederopbouw tot heden is de binnenstad van Rotterdam steeds opnieuw (her-)ontworpen. Verschillende stromingen en ideeŽn in architectuur en stedenbouw hebben daardoor hun sporen achtergelaten en zijn goed herkenbaar. Het spectrum gaat van de Lijnbaan met gebouwen ontworpen door van den Broek & Bakema und Hugh Maaskant tot het Schouwburgplein van West 8. De indrukwekkende skyline van hoogbouw wordt continue met nieuwe wolkenkrabbers uitgebreid.

De haven van Rotterdam is niet alleen de economische motor van de stad, ook de ruimtelijke ordening volgt de dynamiek van de haven. In onbruik geraakte havengebieden vlak bij het centrum vormen de basis voor ambitieuze stadsontwikkelingsprojecten zoals de Kop van Zuid, het Lloydkwartier en Katendrecht: aan de monding van de Maas groeit de grootste haven van Europa verder de Noordzee in.

Dat Rotterdam een broedplaats voor architectuur is komt door de aanwezigheid van verschilllende factoren. Zo is het Nederlands Architectuurinstituut NAi gevestigd in het Museumpark, vlak naast het museum Boijmans van Beuningen en de kunsthal van Rem Koolhaas. In 2001 vierde Rotterdam zijn benoeming tot culturele hoofdstad, onder meer met een tentoonstelling over 100 jaar woningbouwtraditie in Nederland. Om de twee jaar is de stad toneel voor de internationale architectuurbiŽnnale, waarvan de vierde editie in 2009 werd gehouden. De combinatie van diverse architectuurinstellingen, de Academie van Bouwkunst Rotterdam, de ruime aanwezigheid van talent en relatief goedkope kantoorruimte maken dat Rotterdam dť architectuurstad bij uitstek is.


Van Schouwburg tot Kunsthal // wandeling 2,5 uur // informatie aanvragenwww.rotterdam.nl (NL, EN) internetpagina van de stad

Architectuur van o.a. Piet Blom, Marcel Breuer, Brinkmann & van der Vlugt, Van den Broek & Bakema, Pi de Bruin, Jo Coenen, Kees Christiaanse, Willem Dudok, Teun Koolhaas, Hugh Maaskant, Mecanoo, Murhy Jahn, OMA Rem Koolhaas, J.J.P.Oud, Wim Quist, Skidmore Owings & Merrill, Koen van Velsen, Carel Weeber, West 8


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language