architecture on site

NL
Architectengroep - BorneoBorneo-Sporenburg, AmsterdamArchitecten Cie - WhaleNeutelings Riedijk - SporenburgDuitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
>
Oostelijk Havengebied
> IJburg
>
Westelijke Tuinsteden
>
Noord
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ MalmŲ
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

KNSM Met indrukwekkende gebouwen zoals het "Piraeus" van Kollhoff / Rapp of de "SkyDome" van Wiel Arets oriŽnteert zich het stedenbouwkundig plan van Jo Coenen aan de groot-schaligheid van havengebieden. Oude kapiteinswoningen, een kantine en een passagiershal zijn zichtbare sporen uit de geschiedenis. Galeries, cafťs en kleine winkels zijn een aanvulling op de bijzondere woonsfeer aan het water.

JAVA-EILAND Op het westelijke gedeelte van het eiland interpreteert Sjoerd Soeters het bouw-blok op een nieuwe manier en creŽert een stedelijke wijk met intieme hofjes. De stadsblokken zijn gescheiden door kleine dwarsgrachten, die aan de Amsterdamse grachtengordel doen denken. De door verschillende architecten ontworpen woongebouwen worden op verschillende plekken in de bouwblokken herhaald. Twee gebouwen van de Zwitserse architecten Diener en Diener vormen een stedenbouwkundige link tussen Java en KNSM. Met de Jan Schaeferbrug (Venhoeven CS) heeft het Java-Eiland inmiddels een tweede verbinding met de stad.

BORNEO-SPORENBURG Voor de twee haveneilanden Sporenburg en Borneo zijn lange stroken laagbouw karakteristiek. Op smalle en diepe kavels zijn de woningen naar binnen georiŽnteerd. Alle privť-buitenruimtes en ook de parkeerplaatsen bevinden zich binnen de huizen. Verschillende architecten hebben de stedebouwkundige voorwaarden uiteenlopend geÔnterpreteerd. In de Scheepstimmermanstraat kregen bewoners de kans, op vrije kavels hun eigen huis te ontwerpen. Grote woonblokken onderbreken deze "zee van huizen". De "Whale" (walvis), veelvuldig besproken in de architectuurwereld, is hiervoor een prominent voorbeeld.Oostelijk Havengebied // architectuurwandeling 2-3h informatiekaart op www.amsterdamports.nl (NL, EN)


Architectuur van o.a. de Architecten Cie, de Architectengroep, Claus en Kaan, Jo Coenen, Faro Architecten, Herman Hertzberger, Josep LluŪs Mateo, MVRDV, Neutelings Riedijk, Marlies Rohmer, Christian Raap, Van Sambeek en van Veen, Alvaro Siza, UN Studio Van Berkel & Bos, Koen van Velsen, Ton Venhoeven, West 8


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language