architecture on site

NL
Architectengoep - CollegeAtelier Zeinstra van der Pol - WohnhäuserClaus und Kaan - GewerbekomplexEvelo Vandenberg - Gsus Clothing SindustriesDuitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
>
Oostelijk Havengebied
>
IJburg
>
Westelijke Tuinsteden
>
Noord
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

AMSTERDAM-NOORD Tegenover het centraal station, aan de andere oever van het IJ, begint Amsterdam-Noord. Afgezien van enkele eeuwenoude dijken zijn grote delen van Noord gebouwd op basis van het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1934. Hoewel geografisch niet ver van de binnenstad, bleef Noord maar altijd aan de andere kant van de rivier en kreeg daardoor minder aandacht. Opzienbarend is de het tuindorp Oostzaan, een wijk van 1.300 noodwoningen uit 1922 met houten poortgebouwen, ontworpen door B.T. Boeyinga. In de jaren tachtig werd ook in Noord begonnen op voormalige havenlocaties woningbouw toe te passen. Het stedenbouwkundig plan voor het IJplein, ontworpen door Rem Koolhaas, is een combinatie uit stroken-woningbouw en vrijstaande stadvilla's.

D
e komende jaren zal de noordelijke oever van het IJ ingrijpend veranderen. Het Shell-terrein met een aantal opmerkelijke gebouwen uit de jaren zestig en zeventig, waar de Shell-toren als "urban landmark" er één van is, wordt getransformeerd tot woon- en werkwijk. Langs het Noordhollandsch Kanaal ontstaat een nieuw centrum voor Noord naar plannen van de architect Teun Koolhaas. Het Noorderpark, een ontwerp van West 8, is momenteel in aanleg. Het mega-project voor de metro Noord-Zuid-Lijn brengt Noord nog een stukje dichter bij de rest van de stad. Een aantal opmerkelijke architectuurprojecten zijn voorboden van de komende veranderingen.Architectuur van o.a. de Architecten Cie, de Architectengroep, Bjarne Mastenbroek, Benthem Crouwel, Bosch & Haslett, Claus en Kaan, OMA Rem Koolhaas, HVDN, Dick van Gameren, Korth Tielens architecten, Maaskant en Van Velzen, Marlies Rohmer, Evelo architecten, Wessel de Jonge architecten, Atelier Zeinstra van der Pol, M. Zwarts, Max van Aerschot, Delugan Meissl, Ontwerpgroep Trude Hooykaas, Dynamo Architecten, Tony Fretton architects, MOPET architecten, UN Studio, Bedaux de Brouwer, DOK architecten, INBO.


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language