architecture on site

D
Hamburg St. Pauli SpielbudenplatzHamburg, Pinnasberg - ArchitectuurrondleidingenHamburg, Berliner Bogen (BRT)Hamburg. Bebelallee (Blauraum)


Duitsland
Hamburg
> Hafencity
> Perlenkette
> IBA Wilhelmsburg
> Binnenstad
> Alster West
> Altona, Ottensen
> meer
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

ST. PAULI Op een geexponeerde locatie, hoog boven de Landungsbrücken, verrijst op het voormalig terrein van de Bavaria brouwerij een nieuwe wijk met hoge dichtheid. Naar aanleiding van een masterplan van BRT hebben verschillende architecten o.m. een nieuw hotel en twee kantoortorens ontworpen, die vooral vanaf de rivier als nieuwe "stadskroon" de silhouet van Hamburg aanvullen. Nieuwe cooperatiewoningen houden het gebied ook ´s nachts levendig. Ten noorden van het gebied werd de Spielbudenplatz, de centrale ruimte van de Reeperbahn, als flexibel evenementen terrein nieuw ingericht. Gelijktijdig vormt deze ook het voorplein voor de "Dansende Torens". Deze staan als prominent teken, ook voor de verandering die het gebied ondergaat, aan het begin van Hamburgs hoofduitgaansgebied.

Architectuur o.m.v. BRT, Coido, David Chipperfield, Jörg Friedrich, Thomas Herzog, KSP Engel Zimmermann, Steidle + Partners.


KONTORHAUSVIERTEL EN CHILEHAUS Door Fritz Höger ontworpen en 1922-24 gebouwd, is het Chilehuis het meest prominente historische voorbeeld voor de Hamburgse baksteen architectuur. Het vormt met andere kontorhuizen ten Zuiden van de Hamburgse stadcentum een indrukwekkend kwartier, dat gekenmerkt is door grote stedelijke blokken die begin van de 20ste eeuw de smalle "Gängeviertel" (steegjeswijk) vervingen.


WOONWIJKEN IN HET NOORDOOSTEN VAN HAMBURG In Barmek bevinden zich met de corperatiewijken Dulsberg en Jarrestadt de architectuurhistorische pioneren van de Hamburgse "Siedlungskultur". Aanknopend aan de traditie van stadsbouwmeester Fritz Schumacher zijn vooral in de buurt Wandsbek ook vanwege de vewoestingen in de 2e wereldoorlog vele nieuwe wijken ontstaan. Als geslaagde hedendaagse interpretaties komen in aamerking bijvoorbeeld de " Wohnsiedlung Buchenkamp, die het coorperatiewonen voortschrijft, of het project "3 hoven" met compacte buurten rond drie hofjes. Vrij komende voormalige ziekenhuis terreinen bieden ruimte voor nieuwe woonwijken zoals "Quartier 21" en het "Parkquartier Friedrichsberg". Ook bestaande naoorlogse woonwijken worden door renovatie, verbouwing, verdichting en uitbreiding ruimtelijk en kwalitatief opgewaardeerd.

Architectuur o.m.v. APB, Blauraum, Dietz Joppien, Fusi Ammann, Huke Schubert, Spengler Wiescholek, Springer Architekten, Benedikt Tonon, Trojan+Trojan.

Wij nodigen u uit voor een kennismaking met onze stad: ArchEX organiseert architectuurrondleidingen in Hamburg en architectuurprogramma´s op maat. Voor meer informatie en een vrijblijvende offerte nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language