architecture on site

D
Hafencity Hamburg, Marco Polo Tower - BehnischHafencity Sandtorkai - ArchitectuurwandelingenHafencity Hamburg - Spine ArchitectsHafencity, Speicherstadt - Architectuurrondleiding


Duitsland
Hamburg
>
Hafencity
> Perlenkette
> IBA Wilhelmsburg
> Binnenstad
> Alster West
> Altona, Ottensen
> meer
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

DE HAFENCITY is het meest ambitieuze stadsontwikkelingsproject in Hamburg. Ten zuiden van de Speicherstadt krijgen 155 hectare havengebied een nieuwe bestemming. Na een internationale stedenbouwkundige prijsvraag te hebben gewonnen heeft het Rotterdamse bureau KCAP samen met de gemeente en plaatselijke partners een masterplan voor het gebied ontwikkeld.

De eerste fase in het westelijke deel is inmiddels afgerond en de verschillende gebouwen opgeleverd en in gebruik genomen. De vrijstaande gebouwen en halfopen bouwblokken van aan de Sandtorhaven en de Dalmannkai zijn gesitueerd op een maaiveld verhoging waaronder de parkeerplaatsen zijn ondergebracht. De combinatie van het indrukwekkende ensemble van oude pakhuizen in de Speicherstadt aan de ene kant en het de oude havens aan de andere kant vormen een unieke setting voor de nieuwe gebouwen. Op een geëxponeerde punt verrijst, boven op een monumentaal pakhuis, de nieuwe Elbphilharmonie voor Hamburg. Het ontwerp van Herzog en De Meuron werd in eerste instantie voor een belangrijk deel medegefinancierd door het rijke burgerdom van de stad, de opening staat gepland voor 2017..

Op de Grasbrook hebben zich de hoofdkantoren van verschillende bedrijven (o.m. SAP, Unilever, Kühne & Nagel), een school en diverse horeca gevestigd. De door EMBT ontworpen openbare ruimte met terrassen aan het water doet Zuid-Europees aan. Een tijdelijke passagiersterminal ontvangt de bezoekers die met een cruiseschip aankomen. Het Überseequartier, een hele wijk met voornamelijk stedelijke blokken, functioneert als nieuwe centrum van de Hafencity met een boulevard van winkels en andere voorzieningen. Aan de andere kant maakt het door Henning Larsen ontworpen gebouw van de Spiegel Media Groep met zijn grote Atrium een entreegebaar richting oosten.

De benodigde energie voor de nieuwe wijk wordt opgewekt door middel van een decentrale wamtekrachtkoppeling die is voorzien van een brandstofcel. Aan de gebouwen worden tegelijkertijd hoge eisen met betrekking tot energiebesparing gesteld. Een nieuwe metrolijn zorgt voor een efficiënte OV-verbinding.


Thema´s: 24-uurs-stad, hergebruik en transformatie van havengebieden, Speicherstadt, stadstoerisme, oeverpromenades en waterpleinen, vloedkering, metro, Anhandgabeverfahren, groene energie, CPO en bouwgroepen.

Hamburg Hafencity - architectuurwandeling informatie / contactArchitectuur van o.a. APB, ASP, Böge Lindner, Bolles + Wilson, Bothe Richter Teherani, David Chipperfield, EMBT Benadetta Tabliabue, Gysin Partners, Herzog & De Meuron, Ingenhoven + Partner, Jan Störmer, Love Architecture, Oliver Mathez, OMA Rem Koolhaas, PFP Architekten, Spine, Stefan Behnisch, Schweger + Partner, Spengler Wiescholek, überNormalNull


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language