architecture on site

D
Kunsthalle Hamburg, Galerie der Gegenwart (Ungers)Hamburger Beurs (Stefan Behnisch)Binnenstad Hamburg, Großer Burstah (KKPW) - ArchitectuurrondleidingenHamurg, Neuer Wall (Citterio)


BINNENSTAD, GRACHTEN EN BINNENALSTER Het centrum van Hamburg profiteert van zijn unieke ligging aan de Alster, het binnenmeer van Hamburg. De vormgeving van de Rathausmarkt laat met zijn bewust geregisseerde relatie met de binnenalster en de grachten denken aan het Markusplein in Venetie. Terwijl aan de Binnenalster vooral detailhandel met chique winkels te vinden zijn, verbindt de Mönckebergstraße als hoofdwinkelstraat het centraal station met het raadhuis.

De binnenstad is doortrokken van winkelpassages, die voor Hamburg inmiddels typerend zijn. Ook bij minder goed weer is het winkelplezier zo gegarandeerd. De typologieën variëren van kleine overdekte winkelpassages tot de meerdere verdiepingen tellende "Europapassage". De openbare ruimte werd - gedeeltelijk en vaak geinitiëerd door omwonende - met een sobere formentaal nieuw ingericht.

De nagevraagde binnenstadlokaties worden konstant naverdicht en hernieuwd. Het resultaat zijn hoogwaardige invullingen tot kleine gebiedsontwikkelingen zoals het Brahmsquartier aan de rand van de binnenstad vlakbij een van het laatste "Gängeviertel" (steegjeswijk) van Hamburg.


Thema´s: detailhandel, winkelpassages, Business Improvement District, water pleinen, promenades, kwartiersontwikkeling, exclusieve invulling

Hamburg Binnenstad - architectuurwandeling informatie / contact


Architectuur van o.m. Stefan Behnisch, BRT Bothe Richter Teherani, Alexander de Chateauneuf, Antonio Citterio, gmp Gerkan Marg und Partner, Andre Poitiers, Carsten Roth, SEHW, WES.

© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language