architecture on site

D
Hamburg - architecture guided toursIBA Hamburg - architecture toursHamburg - architecture guided toursHafencity - architecture tours


Duitsland
Hamburg
> Hafencity
> Perlenkette
> IBA Wilhelmsburg
> Binnenstad
> Alster West
> Altona, Ottensen
> meer
Dresden
Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

HAMBURG is de op één na grootste stad van Duitsland. Het noordelijke Hamburg heeft zijn welvaart te danken aan de grote haven (na Rotterdam de belangrijkste in Europa) en de handel. De stad heeft daarnaast ook een reputatie in de media- en reclamewereld. De economische activiteiten bepalen dan ook voor een belangrijk deel de architectuur en het gezicht van de stad. De "Speicherstadt", met zijn oude baksteen-loodsen en systeem van grachten, getuigt van de handelsgroei in de 19de eeuw. Het Chilihuis (Chilehaus) van architect Fritz Höger uit 1924 is een ander voorbeeld voor de hoge kunst van het bouwen met baksteen. Architect Werner Kallmorgen heeft naast een moderne interpretatie van het baksteenloods in de jaren ´50 en ´60 met zijn kantoorgebouwen voor kranten en uitgevers het silhouet nadrukkelijk vormgegeven.

Langs de rivier de Elbe, de levensader van Hamburg, zijn veel recente stadsontwikkelingsprojecten en architectuurvoorbeelden te vinden. De "Hafencity" is hierbij het meest ambitieuze project: vlakbij het centrum, aansluitend bij de historische "Speicherstad", worden grote delen van de voormalige havens herontwikkeld tot woonkwartieren en voor nieuwe werkgelegenheid aan het water. Een ander recent plan is de zogenoemde "Perlenkette" (parelketen), een lange rij van architectuurprojecten in de vissershaven op een zeer smalle en centraal gelegen locatie direct aan de rivier. Maar ook elders in de stad realiseren internationale en lokale architecten projecten die aandacht verdienen, zoals het plan van Atelier 5 voor een woongebied, niet ver van de Alster, het grote binnenmeer in het centrum van Hamburg.

Ten Zuiden van de binnenstad wordt met de Internationale Bauausstellung de "Sprong over de Elbe" form gegeven. In de wijk Wilhelmsburg op het Elbe eiland werden bouw- en sociale projecten gerealiseerd met als doel een duurzame en multiculturele stad. De IBA vindt haar vervolg in verdere toekomstige projecten in de buurt.

Maar ook elders in de stad realiseren internationale en lokale architecten projecten die aandacht verdienen, zoals het plan van Atelier 5 voor een woongebied, niet ver van de Alster, het grote binnenmeer in het centrum van Hamburg. Een ander voorbeeld zijn de transformaties van het voormalige tramdepot Falkenried ( Bolles + Wilson) en van een voormalig ziekenhuisterrein in Barmbek. Al deze projecten staan karakteristiek voor een gedifferentiëerde naverdichting en nieuwe programmering van bestaande gebieden en gebouwen in de gegroeide stad.

Wij nodigen u uit voor een kennismaking met onze stad: ArchEX organiseert architectuurrondleidingen in Hamburg en individuele architectuurreizen op maat. Voor meer informatie en een vrijblijvende offerte nodigen wij u uit contact met ons op te nemen.


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language