architecture on site

D
Palast der Republik, Fernsehturm am AlexNederlandse Ambassade van Rem KoolhaasPotsdamer Platz BerlinShellhaus Berlin


Duitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
> Neue Mitte
> Centrum Oost
> Berlijnse Hoven
> Ambassades
> Herdenking
> Wonen in Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

CENTRUM OOST Op en rond de Spreeinsel bevindt zich het centrum van voormalige Oost-Berlijn en tegelijkertijd ook het historische centrum van de stad. Op de plek waar tot kort na de tweede wereldoorlog het 'stadskasteel' stond werd onder het socialistische regime de Palast der Republik gebouwd, een zogenoemd 'volkspaleis'. Ook dit tijdperk blijkt afgelopen, nu het gebouw na lange verhitte discussies gesloopt is. Met het kleinschalige historiserende Nicolaiviertel en de zendmast aan de Alexanderplatz blijft de socialistische stedenbouw echter goed herkenbaar.

Op het Museumseiland huisvestigen de verschillende musea niet alleen indrukwekkende collecties maar vormen zelf ook een bijzondere architectuurverzameling, met name van het classicisme. De prachtboulevard Unter den Linden was ooit de hoofdverbinding tussen het paleis en het park. Naast paleizen van het hof bevinden zich hier de opera, theaters en de universiteit. Ook prachtige pleinen zoals de Gendarmenmarkt en de Bebelplatz maken deel uit van het stedenbouwkundig plan van Karl Friedrich Schinkel. De Friedrichstraße is de tweede belangrijke straat in het kwartier, hier zijn met name chique nieuwe winkelgaleriën gevestigd.


Architectuurwandeling door het centrum van Oost-Berlijn informatie aanvragenArchitectuur van o.a. Peter Behrens, Herman Henselmann, Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff, Jean Nouvel, Karl-Friedrich Schinkel, Günther Stahn, Friedrich August Stüler, Oswald Matthias Ungers.


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language