architecture on site

D
Palast der Republik, Fernsehturm am AlexNederlandse Ambassade van Rem KoolhaasPotsdamer Platz BerlinShellhaus Berlin


Duitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
> Neue Mitte
> Centrum Oost
> Berlijnse Hoven
> Ambassades
> Herdenking
> Wonen in Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

BERLIJN is zeker één van de meest dynamische Europese hoofdsteden van de afgelopen jaren. Na de Duitse eenwording in 1990 is langs de voormalige grens, in de twee centra van de stad en elders in Berlijn, veel in beweging gekomen. Ondanks of juist door de recente bouwactiviteiten zijn de verschillende politieke invloeden en ideologieën voor 1989 binnen de stedenbouw en architectuur in één stad nog duidelijk zichtbaar. Voorbeelden hiervoor zijn onder meer de Karl-Marx-Allee versus het Hansaviertel, Plattenbau-wijken versus binnenstedelijk wonen in het kader van de IBA (bouwtentoonstelling), Kurfürstendamm versus Friedrichstrasse.

Tot de recentere ontwikkelingen behoren het nieuwe regeringskwartier met de Reichstag en de Spreebogen, de Pariser Platz, het diplomatenkwartier met uiteenlopende ontwerpen van nieuwe ambassades en uiteraard de voormalig grootste bouwput van de stad - inmiddels het nieuwe zakenkwartier -, de Potsdamer Platz. In het zuiden van de stad nodigt het wetenschapspark Adlershof, met zijn vernieuwende architectuur voor nieuwe technologieën rond een oud vliegveld (nu landschapspark), uit voor een bezoek.

De jaren twintig van de vorige eeuw hebben hun sporen achtergelaten in de vorm van kleurrijke tuinsteden, arbeiderswijken met lage dichtheid en veel groen (o.m. ontworpen door Bruno Taut). De "Plattenbau" kenmerkt de periode na de oorlog, voornamelijk in het oosten van de stad. In de laatste jaren werd in de Rummelsburger Bucht en in Spandau veel aandacht aan wonen aan water besteed, maar ook aan binnenstedelijke woonconcepten zoals in de Friedrichswerder. In Berlijn wordt op dit moment veel geëxperimenteerd met woongebouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap.


Wij bieden verschillende rondleidingen aan met lokale Berlijnse architectuur- gidsen, maar ook individueel samengestelde architectuurexcursies met Nederlandstalige reisbegeleiding voor een compleet en bijzonder bezoek aan deze boeiende stad.

© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language