architecture on site

D
Schweizer Botschaft [Herzog + de Meuron]Nederlandse Ambassade [Rem Koolhaas]Nordische BortschaftenLandesvertretung Bremen


Duitsland
Hamburg
Dresden
Berlijn
> Neue Mitte
> Centrum Oost
> Berlijnse Hoven
> Ambassades
> Herdenking
> Wonen in Berlijn
Ruhrgebied

Nederland
Amsterdam
Almere
Rotterdam
Utrecht
Ypenburg

Europa
Kopenhagen/ Malmö
Londen
Zwitserland

- - - - - - - - - - - - -

rondleidingen
architectuur op maat

ArchEX
portfolio
contact

AMBASSADES EN REGERINGSKWARTIER Doordat Berlijn in 1991 als nieuwe hoofdstad van het herenigde Duitsland werd gekozen was er, naast de behoefte aan allerlei nieuwe regeringsgebouwen, ook de noodzaak voor andere landen om hun ambassadeurs te huisvesten. Sommige landen konden gebruik maken van oude gebouwen die al in hun bezit waren, maar veel landen lieten nieuwe ambassades bouwen. Naast de verschillende landen hebben ook de deelstaten van Duitsland hun eigen vertegenwoordiging in Berlijn. Het is uniek dat zo veel landen op hetzelfde tijdstip moesten kiezen voor een gepaste manier om zichzelf architectonisch te representeren.

De nieuwe ambassades bevinden zich voor een groot deel in Tiergarten, niet ver van de Potsdamer Platz en het regeringskwartier. Er bevinden zich ook ambassades in andere delen van de stad, zoals de Nederlandse ambassade - ontworpen door Rem Koolhaas - en een aantal vertegenwoordigingen rond Unter den Linden. (Deze kunnen goed tijdens andere rondleidingen, bijvoorbeeld
"centrum oost", worden bezocht.)

De gebouwen waarmee zich de verschillende landen laten representeren verschillen behoorlijk qua vorm en gebaar naar het publiek. Ze vormen een schitterende verzameling van architectuur en stijlen die geïnspireerd zijn op zowel de cultuur van het desbetreffende land als ook door hun specifieke locatie in Berlijn.


Architectuurrondleiding langs de ambassades van Berlijn contact / informatie aanvragenArchitectuur van o.a. Diener + Diener (Zwitserland), Hans Hollein (Oostenrijk), Berger + Parkkinen, VIIVA Arkkitehtuuri Oy, Wingardh Arkitektkontor, Snøhetta, Palmar Kristmundsson, 3XNielsen, Petzinka Pink (Baden-Württemberg)


© ArchEX (colofon)
Lees ook onze newsletter!
Language